Eva van der Last in het magazine NL Werkt van het UWV

Eva van der Last in het magazine NL Werkt van het UWV

Eva van der Last, onze werkgelukdeskundige, stond in de najaar 2019 editie van het magazine NL Werkt van het UWV. De onderstaande tekst is geschreven door Loudi Langelaan.

Werkgeluk naar Deens model

Eva van der Last van het Werkgeluklab adviseert organisaties en werknemers in het vergroten van werkgeluk. De opbrengst? Eva van der Last: “Gelukkige werknemers blijven langer, vallen minder vaak uit, zijn productiever, creatiever, en over het geheel wordt de organisatie winstgevender”. Verschillende onderzoeken leveren cijfers die deze uitspraken onderschrijven. Gelukkige medewerkers blijven 44% langer bij de organisatie werken, zijn 66% minder ziek thuis, hebben 125% minder kans op een burnout en zorgen voor 37% meer omzet. Organisaties met gelukkige medewerkers zouden ook 300% innovatiever zijn dan andere organisaties.

Met plezier naar het werk gaan en het gevoel hebben dat het werk zin heeft: daaraan is ‘werkgeluk’ af te lezen. Eva van der Last: “De bepalende factoren hiervoor zijn verbondenheid en plezier hebben met collega’s, zingeving ervaren in het werk en het gevoel op je plek te zijn.” De werknemer draagt een groot deel van de verantwoordelijkheid daarvoor zelf, maar de werkgever moet faciliteren, vindt Eva van der Last: “De werkgever creëert de voorwaarden. De bedrijfscultuur is allesbepalend voor werkgeluk.” Pesten op het werk, klagende collega’s en sociale onveiligheid zijn problemen die Eva van der Last maar al te vaak tegenkomt. “Ook al zit een werknemer in theorie nog zo op haar plek, als er een verziekte sfeer hangt op de werkvloer overschaduwt dat het werkgeluk.”

werkgelukdeskundige drie daagse cursus

Nederlanders behoren tot de gelukkigste volken ter wereld. Volgens het World Happiness Report van de VN staan we dit jaar zelfs in de top 5. Maar zijn we op ons werk ook gelukkig?

Deense geluksvogels

De Denen staan al jarenlang in de top drie van gelukkigste landen. Volgens onderzoek van Wohoo Inc ervaart 56 procent van de Denen bijna elke dag als een goede werkdag, tegenover 34 procent van de Nederlanders. De Denen schijnen die begeerde en ingewikkelde balans tussen werk en privé gevonden te hebben. 78 procent van de Denen brengt minstens één keer per week tijd door met vrienden en familie, tegenover een Europees gemiddelde van 60 procent, en de Denen reserveren de meeste tijd voor vrijwilligers- en gemeenschapswerk van alle Europeanen, goed voor 10 procent van het bruto binnenlands product.

De Deense schrijfster Malene Rydahl schreef een boek over het Deense geluk: Happy as a Dane. Een van de factoren die haar en haar landgenoten zo gelukkig maken, is de relatie met geld. De Denen hoeven niet zo nodig rijk te worden, maar zijn blij met wat ze hebben, aldus Rydahl. Nou heeft Denemarken de hoogste inkomstenbelasting ter wereld (de totale belastingdruk ligt op 56 procent), waarmee een stevig sociaal stelsel wordt gefinancierd.

Dankzij dit sociale vangnet hoeven Denen in principe van geldzaken niet wakker te liggen. Ook met de werk-privébalans zit het wel snor: met een gemiddelde werkweek van 33 uur blijft er genoeg tijd over voor “hygge”: een typisch Deens fenomeen dat zich niet laat vertalen. Volgens Rydahl behelst hygge heel veel kaarslicht (Denen branden de meeste kaarsen van de hele wereld), goed gezelschap, meestal eten en drinken en vooral geen luxe.

eva van der last interview NL werkt UWV
beeld: VIJSELAAR & SIXMA

Cultuur

Ook Eva van der Last ziet de balans tussen werk en privé als een bepalende factor voor werkgeluk. “Maar,” zo benadrukt ze, “die balans is voor iedereen anders. Mensen met jonge gezinnen zullen
bijvoorbeeld meer tijd voor thuis nodig hebben, en ook ervaart iedereen werkdruk anders. Als de werkgever een cultuur schept waarin die persoonlijke grenzen en behoeften bespreekbaar zijn, kunnen werknemers de balans voor zichzelf bepalen en kan iedereen tot zijn recht komen.”

5 tips van Eva van der Last

  1. Maak persoonlijke grenzen en behoeften bespreekbaar, zodat elke werknemer de eigen werk-privébalans kan vinden.
  2. Doe multitasken in de ban. Het brein is er niet voor geschikt.
  3. Laat werknemers hun communicatieve vaardigheden oefenen en ontwikkelen: feedback geven en ontvangen zijn vaardigheden. Het maakt leren en ontwikkelen mogelijk.
  4. Wees trots op medewerkers, vier hun successen.
  5. Geef (gemeende) complimenten en schep daarmee een cultuur waarin mensen elkaar complimenten geven

Bron: NL Werkt najaar 2019, UWV.

Dit bericht delen

Contact met Aenova

Heb jij een algemene vraag, een persaanvraag of tips/suggesties om bij te dragen aan een gelukkige werkdag? Mail naar info@aenova.nl (of gebruik het contactformulier).


Telefoonnummer

E-mailadres