Kettingboek – De maakbaarheid van het geluk

De maakbaarheid van het geluk
Door Sonja Lyubomirsky.

Al ruim twintig jaar doet Sonja Lyubomirsky onderzoek naar geluk. Ze is hoogleraar Psychologie aan de universiteit van Californië en bij Werkgeluklab houden we van de wetenschap! Dat is ook in ons WEL-model te zien (Wetenschap, Experimenteren en Leren). We baseren al onze activiteiten op wetenschappelijke inzichten en maken ze toepasbaar. Abstracte theorie gaat daarmee leven en kan werkelijk ingezet worden in het voordeel van ons mensen.

Wetenschap, Experimenteren en Leren

En dat gaat voor dit boek helemaal op! Want Sonja heeft het ons al heel makkelijk gemaakt. De maakbaarheid van het geluk is een goed te lezen én praktisch te gebruiken boek. Maar even terug naar het begin. Want waarom een boek review over geluk? Werkgeluklab richt zich voornamelijk op werkgeluk. Werk is onlosmakelijk verbonden met levensgeluk. En werk is een belangrijk levensdomein dat ingrijpt op het overall gevoel van geluk. De reden dat dit onderwerp me zo heeft gegrepen is dat gelukkiger worden niet alleen prettig is, maar dat er overtuigende bewijzen zijn dat (werk)geluk vele gunstige neveneffecten heeft.

Levensgeluk heeft als positief effect dat mensen energieker, gezonder, vriendelijker zijn en een groter sociaal netwerk hebben met vrienden, buren en familie. Uit vele onderzoeken blijkt dat werknemers significant flexibeler, innovatiever, creatiever en gezonder zijn. En dát leidt tot lager ziekteverzuim, minder verloop en hogere klanttevredenheid. Op de website van Werkgeluklab zijn alle cijfers terug te vinden.

werkgeluk cursus boeken review kettingboek

Veertigprocentsthese

Sonja heeft een aansprekende manier gevonden om haar wetenschappelijke ontdekkingen voor het grote publiek beschikbaar te maken. In het boek begint ze met uitleg over de ‘veertigprocentsthese’. Haar onderzoek heeft bewezen dat wij mensen voor véértig procent ons levensgeluk zelf kunnen beïnvloeden! Die wetenschap was voor mij de reden om mijzelf helemaal op het onderwerp werkgeluk te storten. Het bleek dat ons geluksniveau met veertig procent door onszelf te beïnvloeden is om duurzaam gelukkiger te worden! Wat een ontdekking! En wat blijkt? Het zijn niet de zaken waarvan wij denken gelukkiger te worden. Nee we zijn niet gelukkiger als we succesvoller, slanker, gezonder, jonger zijn of meer geld hebben. Heel concreet legt zij uit wat de wetenschap laat zien waar we wel gelukkiger van worden.

Het boek is in drieën verdeeld: in het eerste deel wordt uitgelegd hoe we authentiek en blijvend gelukkig kunnen worden. Naast de informatie die ze daarover geeft, blijkt niet alleen hoe je dat kunt doen, maar ook dat het tijd en inspanning vereist. Zoals je vaardigheden traint, leert kickboksen of je voedingspatroon verandert; het vraag inzet om duurzaam gelukkig te zijn.

sonja lyubomirsky werkgeluk cursus geluk

Geluksactiviteiten

Dit eerste deel sluit Sonja af met een zelfdiagnose-test waaruit je opmaakt welke van de twaalf geluksactiviteiten bij jou passen. Deel twee begint met een gelukstest. Om vast te stellen of de geluksactiviteiten werkelijk effect hebben is het handig zelf eerst een nul-meting te doen en deze met enige regelmaat te herhalen. Vervolgens worden de twaalf geluksactiviteiten uitgebreid beschreven.

In deel drie komt aan de orde op welke manier je nieuwe gewoonten kunt volhouden en wat daar voor nodig is. Iedereen weet dat (oude) patronen hardnekkig kunnen zijn. En dat goede voornemens helaas niet genoeg zijn om een nieuwe gewoonte in je leven te integreren.

Ik denk dat beginnen met het lezen van deel drie een goede optie is. Het geeft je veel informatie en houvast om het beste uit het boek te halen en je voornemens concreet vorm te geven. Sonja beschrijft vijf manieren over het hoe van houdbaar geluk; dus welke invloeden spelen een rol om niet tijdelijk gelukkiger te worden, maar hoe je dit op een duurzame manier voor elkaar kunt krijgen.

Geluk en depressie

Tot slot is er aandacht voor depressie. Wat het is en welke doeltreffende behandelingen er zijn voor depressie. Want die zijn er. Depressie is een ziekte en Sonja benadrukt het feit dat je er van kunt herstellen.

Met mijn achtergrond als HRM’er en docent heb ik altijd interesse gehad in de invloed van werk op ons (privé)leven en andersom. Geluk en werkgeluk liggen dicht naast elkaar en de bewijskracht die dit boek geeft dat we ons (werk)geluk wel degelijk kunnen beïnvloeden heeft gemaakt dat ik verschillende cursussen en workshops heb ontwikkeld met dit onderwerp. Maar vooral is het een lifechanger geweest voor mij. Geen zweverige geluks-doekjes-voor-het-bloeden, maar een gedegen en gestructureerde methodiek, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, om je leven  te sturen. Ik raad het iedereen aan!

Zelf je geluk beïnvloeden? Met dit boek lukt het zeker!

sonja lyubomirsky de maakbaarheid van het geluk werkgeluklab

Want geluk wil je delen

Dit artikel is een onderdeel van onze “Kettingboek” reeks. Eva leest een boek, schrijft er een artikel over en wanneer het boek inspirerend is, delen we het boek. Heb jij interesse om dit boek te lezen? Dan delen we het graag met jou! Er zitten wel spelregels aan vast, je kunt ze terug lezen in het artikel “Het kettingboek van Werkgeluklab“.

 

 

Dit bericht delen

Contact met Aenova

Heb jij een algemene vraag, een persaanvraag of tips/suggesties om bij te dragen aan een gelukkige werkdag? Mail naar info@aenova.nl (of gebruik het contactformulier).


Telefoonnummer

E-mailadres