Werkgeluk, wat is dat?

Ben je gelukkig op je werk?

Heb jij regelmatig zin om aan het werk te gaan? Grote kans dat je werkgelukkig bent! Maar wat is werkgeluk? De laatste jaren is er ontzettend veel onderzoek gedaan naar werkgeluk. Wij weten inmiddels welke elementen jouw werkgeluk beïnvloeden. Dat zijn onder andere: autonomie, kennis over en gebruik van je talenten, fouten mogen maken, verbondenheid ervaren met je collega’s en de mogelijkheid je te ontwikkelen.

Werk biedt jou de kans om te groeien en bloeien. Dát is waar werkgeluk over gaat. Hoewel deze elementen universeel zijn voor ons als mens is werkgeluk geen “one size fits all” benadering. Aan jou de uitdaging om erover te lezen en leren. Om vervolgens uit te proberen wat voor jou werkt.

Een gezamenlijke uitdaging

Wie is verantwoordelijk voor jouw werkgeluk? Ben jij dat? Is je werkgever dat? Wij geloven dat dit een gedeelde verantwoordelijkheid is. Zelf kun je door kennis, experimenteren én persoonlijk leiderschap je werkgeluk beïnvloeden. De werkgever kan jou en je collega’s hierin faciliteren.

Het belang van werkgeluk voor de organisatie

De aandacht voor werkgeluk heeft in de jaren een grote sprong genomen. Toch wordt er al sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw onderzoek gedaan naar de effecten van gelukkige medewerkers op hun werk.

Al die onderzoeken laten zien dat werkgeluk ons productiever, creatiever en gezonder maakt. Ook is bewezen dat werkgelukkige medewerkers beter met kritiek en veranderingen omgaan en weerbaarder zijn voor tegenslagen.

Tot voor kort werd werkgeluk in managementtheorieën niet vaak serieus genomen. Waar men in managementtheorieën uitgaat van het management en/of de organisatie, vertelt onderzoek naar werkgeluk ons meer over de effecten van gelukkige mensen op de organisatie. En die blijken groot te zijn. Dus daarom werkgeluk.

Ongezonde werkstress

Stress is op zichzelf niet perse slecht. Het is een natuurlijke reactie op een gevaarlijke situatie. We hebben het zelfs nodig om in leven te blijven. Stel dat onze voorouders géén stress ervaarden als ze een tijger tegenkwamen. Dan zouden jij en ik er waarschijnlijk niet meer zijn! Maar als stress chronisch is, wordt het schadelijk. Stress op het werk is inmiddels beroepsziekte nummer 1. Chronische stress resulteert uiteindelijk vaak in een burn-out.

Gelukkig kun je zelf veel doen om stress te reduceren. Hoe zit het met je ademhaling, ontspan je wel eens bewust gedurende de dag, voel je hoe je die dag in je lijft zit? Werkgeluklab vind het belangrijk om langdurige werkstress serieus te nemen. Want chronische stress en werkgeluk gaan niet samen.

“Het is voor iedereen van ons buitengewoon belangrijk dat we controleknoppen hebben in ons leven. Een van de belangrijkste is de ‘pauzetoets’“

Theo Compernolle / Uit het boek: Stress. Vriend & Vijand.

Het belang van werkgeluk

Het is voor werkgevers nuttig om zich te realiseren dat levenstevredenheid een groter effect heeft op werkgeluk dan andersom. Ondersteuning door de werkgever op gebieden die de levenstevredenheid beïnvloeden is ook in het belang van de werkgever. En hiermee gezonde, creatieve en sociale werknemers in dienst te hebben om tot een succesvolle organisatie te komen.

Veelgestelde vragen
Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is een bewezen model om actief aan gelukkige medewerkers te werken.

Waarom is werkgeluk zo belangrijk?

Werkgeluk draagt op verschillende manieren bij aan je organisatie. Zo zijn gelukkige medewerkers innovatiever, behalen zij een hogere productiviteit, zijn ze minder vaak ziek en generen ze meer omzet. Daarnaast hebben organisaties die aandacht besteden aan werkgeluk een betere recruitment en blijven medewerkers vervolgens langer bij de organisatie.

Op welke manieren helpen jullie mij werkgeluk te realiseren binnen mijn organisatie?

Er zijn verschillende manieren waarop we je kunnen helpen. De twee laagdrempelige manieren zijn 1) een gesprek waarin we je laten kennismaken met werkgeluk en 2) een quickscan om bloot te leggen waar in jouw organisatie de ruimte ligt om aan werkgeluk te werken. Daarnaast kunnen we analyseren waar de talenten van je medewerkers liggen en hoe je deze kunt inzetten. We helpen we je met ‘het nieuwe beoordelen’ door middel van het ‘Go Grow Ontwikkelspel’. Ten slote kunnen we structureel meten wat het niveau is van werkgeluk in jouw organisatie en je helpen de sleutels van werkgeluk te implementeren.

Wat is Aenova?

Aenova is het moederbedrijf waaruit Werkgeluklab is ontstaan. Aenova staat voor alles voor een gelukkige werkdag. Dit doen zij door middel van slimme software en diensten. Werkgeluk staat dus centraal bij alles wat Aenova doet en ontwikkelt.

Kan ik Werkgeluklab ook invliegen?

Onze adviestrajecten, trainingen en workshops kunnen bij ons worden gegeven en we kunnen ook naar jou toekomen.

Werkgeluklab inschakelen

Werkgeluklab is onderdeel van Aenova, een modern bedrijf in Delft dat met verschillende concepten, tools en diensten alles voor een gelukkige werkdag mogelijk maakt.

Met twintig (gelukkige) medewerkers draagt Aenova dagelijks (in)direct bij aan het werkgeluk van honderdduizenden medewerkers, in zowel het bedrijfsleven als bij de overheid. Uit de wens om alle medewerkers in Nederland gelukkig te maken is Werkgeluklab geboren.

Contact met Werkgeluklab

Heb jij een algemene vraag, een persaanvraag of tips/suggesties om bij te dragen aan een gelukkige werkdag? Mail naar info@werkgeluklab.nl (of gebruik het contactformulier).


Telefoonnummer

015 – 213 61 44

Op werkdagen zijn wij beschikbaar tussen 09:00 en 17:00. 

E-mailadres