Kennisbank

Hoe kan ik de feestdagen invoeren?

Voor het laatst bijgewerkt op: 4 juni 2024
Je bent nu hier:
Dit artikel kun je lezen in: 1 min

Jaarlijks moeten de feestdagen ingevoerd worden voor het rooster en eventuele berekeningen voor het aantal in te roosteren uren. Hiervoor ga je via de menubalk om via ‘Management > Rooster en verlof > Roostercategorieën’,

Wanneer een feestdag al bestaat, kun je deze gewoon openen.  De feestdagen hebben een eigen roostercategorie welke gekoppeld staat met het rooster. Bestaat de categorie nog niet, maak dan een nieuwe aan.

Je kunt via de roostercategorie naar tabblad ‘Verplichte blokken’ om in het overzicht te komen van de reeds toegevoegde feestdagen.

Door op het groene plusje te klikken, kom je in het invoerscherm terecht van de feestdagen.

Je kunt de feestdagen toevoegen door op het ‘Vlaggetje’ te klikken. Hierdoor opent een dropdown-menu waarin je het jaar kunt kiezen en vervolgens de relevante feestdagen voor jullie organisatie kunt selecteren.

Door de ‘Ctrl-toets’ ingedrukte te houden tijdens het selecteren kun je meerdere feestdagen tegelijkertijd toevoegen.

In het venster ‘Verplichte blokken’ kun je de volgende instellingen doorvoeren:

  • Met de optie ‘Inroosteren op betreffende categorie’ kun je ervoor zorgen dat de geselecteerde feestdagen automatisch worden ingeroosterd in het rooster.
  • Bij ‘Beperkt in te roosteren’ kun je instellen dat medewerkers geen aanpassingen kunnen doen op de feestdagen, tenzij ze het recht ‘Roosteren op bijzondere dagen’ hebben ingeschakeld in het tabblad ‘Rechten’ in de personentabel.

De laatste optie, ‘Criterium compenseren’, is handig als de organisatie gebruikmaakt van ‘Feestdag compensatie’. Met deze optie kunnen medewerkers die op feestdagen vrij zijn, naar verhouding worden gecompenseerd. Je kunt de compensatiefactor toevoegen in het tekstveld.

Heb je je tijd goed besteed met dit artikel?
Nee 0 0 van de 0 vinden dat zij hun tijd nuttig hebben besteed aan dit artikel.
Kan je niet vinden wat je zoekt?
Vraag ons om een nieuw kennisbank artikel toe te voegen over jouw onderwerp.

Contact met Aenova

Heb jij een algemene vraag, een persaanvraag of tips/suggesties om bij te dragen aan een gelukkige werkdag? Mail naar info@aenova.nl (of gebruik het contactformulier).


Telefoonnummer

E-mailadres