Wij zijn Werkgeluk(lab)

Hallo Werkgeluk!

‘Chief Happiness Officer’ ‘Geluksbaas’ ‘Happiness at Work expert’ ‘Werkgelukdeskundige’, een aantal kreten die je vast wel eens bent tegen gekomen als je een artikel  leest over Werkgeluk. Wij staan te springen dat dit thema eindelijk door de pers wordt opgepikt, want met onze missie: Werkend Nederland (nog) gelukkiger maken, vinden wij dat er niet genoeg aandacht kan worden besteed aan Werkgeluk. Leuk allemaal, denk je misschien, maar waarom al die heisa over (werk)geluk? Is het niet wat  overdreven? Is het ‘gewoon’ leuk op werk hebben niet genoeg? Oftewel: Waarom is werkgeluk nou zo belangrijk?

Hester, Werkgelukdeskundige

Een typische millennial

Mijn naam is Hester André en met mijn leeftijd van 27 jaar en mijn gedrag en denkwijze van een typische millennial ben ik een gelukkige medewerker bij Aenova. Naast werkgelukdeskundige ben ik ook Software Consultant bij deze organisatie. Ik rijd heel Nederland door om de software te implementeren bij o.a. Gemeenten en Ministeries. Heel leuk dat ik dagelijks een kijkje in de keuken kan krijgen bij verschillende organisaties en nóg leuker is het dat ik weer gierende banden naar Aenova kan rijden, want de cultuur  van sommige organisaties,  past echt niet bij mij. Medewerkers bijvoorbeeld die alleen maar beren op de weg zien en dit minstens 10x aan andere collega’s vertellen en zelf geen oplossingen of alternatieven bieden. Alleen door dit voorbeeld op te schrijven, zakt mijn werkenergie al.

Eva, Werkgelukdeskundige

Hoezo millennial?

Hi mijn naam is Eva van der Last, en als je de foto bekijkt denk je misschien; waarom zij hier op dit platform?? Grijs haar (niet geverfd) en zo te zien zéker niet tussen de jaren 1985 en 2000 geboren. Klopt! In 1964 om precies te zijn. Dus zo’n 50plusser waar jullie, hard werkende, authentieke, flexibele, creatieve, grenzeloze, spontane, open minded, slimme millennials, behoorlijk last van kunnen hebben op je werk (in het algemeen dan hè, ik ben natuurlijk héél anders).

Je kent ze vast wel van die zeurpieten die typische uitspraken doen als: heb ik al geprobeerd gaat je niet lukken, doen wij hier al jaren zo waarom zouden we het nu opeens anders doen, jullie zitten de hele dag op je telefoon enz. Of vergaderingen waar je he-le-maal beroerd uit komt. En daarom ben ík hier op HashtagNextlevel. Om jullie op te stoken! Uit cijfers blijkt dat de vergrijzing onder de beroepsbevolking voorlopig nog niet verminderd. So you better be prepared!

Werk(on)geluk

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer factoren die er voor kunnen zorgen dat jij niet écht werkgelukkig bent, niet geïnspireerd, je niet (snel) genoeg ontwikkeld, gewoon niet het werkleven leeft wat je er van verwacht had. Dus hoe ga jij zorgen voor jouw werkgeluk? En je bevlogenheid en je werkenergie vasthouden waarmee je binnen kwam bij de organisatie? Wat zijn jouw energiegevers en –nemers, weet jij wat je talenten zijn en neem je de ruimte om ze te ontwikkelen?

Hester & Eva

Lekker gelukkig zijn

Wist jij dat wij gemiddeld 90.000 uur aan werk besteden in ons leven? Voor millennials is dit getal al achterhaald en gaan zij door tot, ik weet niet hoe lang… Zonde dus om alleen gelukkig te (kunnen) zijn in je vrije tijd! Een hele bedrijfscultuur ga jij als millennial niet zomaar veranderen, maar wist je dat gelukkig zijn besmettelijk is? Velen zullen je volgen! Wij vertellen je graag de komende maanden in onze blogs hoe jij je eigen (werk) geluksgevoelens  kunt vergroten, want ja (werk)geluksgevoelen zijn zéker te beïnvloeden! Je moet alleen weten hoe je dit doet en wat voor jou wél en niet werkt. 

Be a rebel!

Even generaliserend gezegd; millennials hebben nog al eens de neiging om zich aan te passen. Zonde! Er valt zoveel van millennials te leren! Dus be a rebel op jouw eigen-wijze manier en omdat je natuurlijk meteen aan de slag wilt hier alvast een paar tips:

  • Zoek een 50plusser in je organisatie die jou wél begrijpt. Vraag of hij/zij je mentor wil zijn en smeed snode millennial plannen.
  • Sta op in die vergadering! Roep STOP en stel voor dat jullie de rest van de vergadering buiten doen omdat je frisse lucht nodig hebt.
  • Leg nóg een keer Snapchat uit aan je baas maar zeg dan gedecideerd: NO MORE je behoort niet tot de doelgroep.
  • Durf de heersende cultuur uit te dagen en dúrf te zeggen: ‘Hallo, waar zijn we hier mee bezig?’ Neem zelf de leiding in positieve veranderingen.
  • Zeg dat je van Generation Y bent (spreek uit op z’n Engels) en dat je wilt weten WHY! WHY! WHY! WHY! En neem alleen met een echt antwoord genoegen.

Hoewel het tips met een knipoog zijn menen we het wel. Doe het op jouw manier maar doe iets!

Wij willen dat jij je gezond, creatief, bevlogen en verbonden voelt. Want dát is werkgeluk.

Liefs,

Eva & Hester